شبکه و مفاهیم آن همانند سایر رشتهها و تخصصهای موجود، مملو از اصطلاحات و کلماتی است که ممکن است بعضیها به خودیِ خود دارای معنا نباشند و یا یک کاربر معمولی نتواند برای آنها توضیحی داشته باشد. در این مقاله، قصد و هدف ما این هست که شما را با ۲۲ اصطلاح رایج و پرکاربرد در شبکه آشنا سازیم. این اصطلاحات بهشکلی هستند که آنها را در زندگی روزمره خود بر روی اکثریت دستگاههای خود از جمله کامپیوتر، تلفن هوشمند، تبلت و … خواهید دید.
توضیح اصطلاحات بطور مختصر بیان میشوند و هدف ما بررسی تخصصی هر کدام نیست! شایان ذکر است که این مقاله دو قسمتی است که هر قسمت حاوی 11 اصطاح میباشد.
- ISP
این کلمه مخفف عبارت Internet Service Provider یا همان تأمینکننده خدمات اینترنت است. شرکتی را که توسط آنها به اینترنت متصل شدهاید، یک ISP هستند!
- LAN
LAN یا همان Local Area Network یک شبکه کوچک محلی است که در آن ممکن است تعداد مشخصی سیستم به یکدیگر وصل شده باشند. برای مثال، شبکهی خانگی شما و یا محل کارتان، یک LAN بحساب میآید.
- WAN
مخفف عبارت Wide Area Network میباشد. این نوع شبکه، یک شبکه بسیار وسیع است که ناحیه زیادی را در برمیگیرد. مثلاً ISP، یک ارتباط را بین شما و WAN آنها برقرار میکند.
- IP Address
آدرس IP یا همان Internet Protocol یک آدرس است که متشکل از اعداد میباشد. وقتی که یک کامپیوتر میخواهد به کامپیوتر دیگری وصل شود، درواقع به IP آن کامپیوتر متصل خواهد شد.
- IPv4 یا IPv6
دو نوع متدوال از IPها وجود دارند؛ یکی IP قدیم یا همان IP نسخه ۴ و دیگری IP جدیدتر یا همان نسخه ۶. ارائه نسخه بعدی IPها به این دلیل بود چون ما تعداد کافی IPv4 برای همه کاربران موجود در فضای مجازی نداریم!
- Router
یک Router دستگاهی است که ترافیک شبکهای را رد و بدل میکند. در واقع یک واسطه است برای تبادل اطلاعات. برای مثال، وقتی که شما در خانه یک Router داشته باشید، ترافیک خروجی از دستگاههای خودتان را دریافت میکند و به اینترنت میفرستد؛ همچنین ترافیکهای دریافتی از اینترنت را دریافت و به دستگاههای شما ارسال میکند.
- Gateway
یک Gateway، دستگاهی است که ترافیکها را بین شبکهها رد و بدل میکند. برای مثال، Router در منزل شما حکم یک Gateway را دارد. در واقع یک مسیر را ایجاد میکند تا اطلاعات را بین LAN و WAN رد و بدل کند.
- NAT
کلمه NAT مخفف عبارت Network Address Translation میباشد و توسط Router مورد استفاده قرار میگیرد تا یک IP را بین مجموعهای از دستگاهها بهاشتراک بگذارد. برای مثال، ممکن است که شما یک Router از نوع بیسیم (Wireless) در خانه داشته باشید که یک ارتباط WiFi را برای لپتاب و تلفن همراه شما ایجاد کند. شرکت ارائهدهنده خدمات اینترنت یا ISP یک IP بخصوص را در اختیارتان قرار میدهد تا توسط آن IP در محیط اینترنت شناخته شوید که به آن Public IP نیز میگویند.
Router شما، یک LAN ایجاد میکند و به هرکدام از دستگاههای خود یک IP محلی اختصاص میدهد. پس از آن Router بصورت یک Gateway عمل میکند. در نهایت Router بصورتی عمل خواهد کرد که اگر از محیطی بیرون از LAN دستگاههای متصل به Router مشاهده شود، در واقع همه بصورت یک دستگاه واحد دیده خواهد شد که دارای ۱ آیپی هستند.
- DHCP
کلمه DHCP مخفف عبارت Dynamic Host Configuration Protocol میباشد و وظیفه آن، تنظیم یک IP بصورت اتوماتیک برای هر کدام از دستگاههای متصل به Router است. در واقع، وقتی که شما دستگاههای خودتان را به یک Router وصل میکنید، میبایست به هر کدام یک IP بصورت منحصر به فرد اختصاص دهید. DHCP بصورت اتوماتیک و خودکار این کار را به عهده خواهد گرفت تا شما مجبور نباشید که بصورت دستی به هر کدام از دستگاههای خود IP بدهید.
- Hostnames
یک Hostname در حقیقت یک برچسب یا Label میباشد که به IP یک دستگاه اشاره میکند. برای مثال، ممکن است که لپتاب فعلی شما، دارای یک Hostname به نام WINDOWSPC باشد؛ اگر قرار باشد دستگاه دیگری به لپتاب شما وصل شود، میتواند به برچسب WINDOWSPC متصل شود، آنگاه خود به خود به IP پشت این برچسب ارجاع داده خواهد شد.
- Domain Name
نام دامنه یا Domain Name پایه و اساس نام وبسایتهاست. برای مثال، gooyait.com یک دامنه است! نام دامنه، نوع دیگری از Hostname ها میباشد.